пʼятницю, 29 січня 2016 р.

Україна вшановує пам'ять Героїв Крут

29 січня українці вшановують пам’ять Героїв Крут – київських курсантів і козаків "Вільного козацтва", які загинули 1918 року під час бою з кількатисячною московською більшовицькою навалою під керівництвом Михайла Муравйова.
З нагоди роковин бою під Крутами на сторінці президента України Петра Порошенка вYouTube оприлюднено відео, присвячене тим легендарним подіям.
"Україна зробила висновки з тих подій. Сьогодні ми розбудовуємо потужну армію, щоб дати відсіч зухвалому ворогові", - зазначається в підписі до відео.
Нагадаємо, бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути, що за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом окупаційної армії російських більшовиків під командуванням Михайла Муравйова та загоном з київських курсантів і козаків "Вільного козацтва" у кількості близько трьох сотень вояків.

У бою під Крутами захисники української державності здобули переконливу військову перемогу. Наступ противника зупинили, було здійснено організований відступ, з руйнуванням за собою шляхів і мостів. Російсько-більшовицькі загарбники втратили боєздатність на чотири дні. Агресор повинен був підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані і зруйновані мости та залізничні шляхи, і тільки після цього продовжувати свій наступ на Київ, не так залізничним шляхом, як на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по розмоклій дорозі.
Ця затримка ворога дозволила Українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.
За свідченнями учасників подій, було вбито більш як 250 людей з українського боку. Точно відомі імена 27 студентів, яких взяли в полон і розстріляли. Їхні тіла пізніше урочисто перепоховали на Аскольдовій могилі в Києві.
На перепохованні у Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в тому бою, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш "Пам'яті тридцяти".
Пам'яті тридцяти
(Павло Тичина, 1918)
На Аскольдовій Могилі
Поховали їх -
Тридцять мучнів українців,
Славних молодих...
На Аскольдовій Могилі
Український цвіт -
По кривавій по дорозі
Нам іти у світ.
На кого посміла знятись
Зрадника рука?
Квітне сонце, грає вітер
І Дніпро-ріка...
На кого завзявся
Каїн, Боже, покарай! -
Понад все вони любили
Свій коханий край.
Вмерли в Новім Заповіті
З славою святих. -
На Аскольдовій Могилі
Поховали їх.
Після цього про подвиг молоді під Крутами було забуто на більш як 70 років. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками. Лише 2006 року на місці бою під Крутами встановлено пам'ятник, а з нагоди 80-ї річниці бою Монетний двір випустив в обіг пам'ятну гривню.
Президент в день пам'яті Героїв Крут подякував молодим людям, які захищають Україну
Президент Петро Порошенко з нагоди Дня пам’яті Героїв Крут подякував молодим людям, які захищають Україну.
Про це йдеться у зверненні президента у зв’язку з Днем пам’яті Героїв Крут, оприлюдненому на його сайті.
Глава держави нагадав, що сьогодні ми вшановуємо подвиг патріотів Української Народної Республіки, які віддали життя за свободу рідної землі, які є символом нескореного духу молодого покоління українців у боротьбі за власну державу.
"29 січня 1918 року старшини та юнкери Першої Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького разом із бійцями Помічного студентського куреня Січових стрільців - студентами столичних вищих навчальних закладів та гімназистами старших класів мужньо стали на шляху московсько-більшовицької орди, яка йшла на Київ.
Бій під Кругами відбувся майже одразу після проголошення незалежності Української Народної Республіки. Він затримав більшовиків лише на декілька днів. Але саме героїзм крутян значною мірою дав змогу урядові УНР вперше за понад 150 років домогтися міжнародного визнання України на переговорах у Бресті", - нагадав президент.
За його словами, суверенній державі, яка утворилась під час Української революції 1917-1921 років та опинилася віч-на-віч із зовнішніми й внутрішніми ворогами, не судилося вистояти. Це призвело до величезної трагедії, бо у наступні десятиліття комуністичний режим червоним терором, голодоморами, репресіями, депортаціями винищив мільйони українців. А далі брехнею та лицемірством намагався утримати нас у покорі. Але не утримав.
Порошенко підкреслив, що завдяки всенародній єдності та солідарності світової спільноти нині ми даємо рішучу відсіч новій російській агресії. За його словами, за утвердження ідеалів незалежності та державності проти імперської навали виступили кращі сини українського народу - гідні нащадки героїв минулого.
Президент звернувся до молодих людей, які за покликом серця стають до лав захисників України, гідно виконують військову присягу і подякував їм за мужність та готовність чесно служити Батьківщині.
Пам'ять Героїв Крут вшанують мітингом-реквіємом
Пам'ятний захід - мітинг-реквієм - з нагоди 98-ї річниці подвигу Героїв Крут відбудеться 29 січня на місці бою героїв.
Про це повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам'яті.
"Основним заходом з нагоди пам'ятної дати стане проведення 29 січня 2016 року мітингу-реквієму на території Меморіального комплексу "Пам'яті Героїв Крут". Представники Інституту національної пам'яті братимуть участь у заході", - наголошується в повідомленні.
До Меморіалу "Пам'яті Героїв Крут" ляжуть квіти. Також відбудеться поминальна літія в пам'ять про загиблих за рідну землю і показ літературно-художньої композиції, присвяченої вшануванню пам'яті Героїв Крут.
Головний лейтмотив урочистостей на честь подвигу Героїв Крут - вшанування пам'яті бійців АТО, загиблих у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Учасники згадають загиблих студентів, які, як і їхні попередники майже 100 років тому, зі зброєю в руках мужньо захищали Україну, протидіючи російській військовій агресії.
Присутні матимуть змогу оглянути експозиції, присвячені пам'яті борців за Україну - про бій під Крутами в контексті Української революції 1917-1921 рр. та тематичну експозицію, присвячену сучасним героям, які захищають нашу Вітчизну від російського агресора.

Немає коментарів:

Дописати коментар